Kuchnia

MAKARON Z BRUKSELKĄ. OBIAD W KILKANAŚCIE MINUT.

25 sierpnia 2016 4 Comments
_DSC1076

_DSC1076

Gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, zawsze ratuje mnie makaron z dodatkami. A gdy gotuję tylko dla siebie, idealnym rozwiązaniem jest makaron z brukselką. 

Brukselka bywa problematyczna. Nie każdemu odpowiada jej charakterystyczny zapach i smak. Ale tym, którzy ją lubią przypadnie go gustu ten prosty i naprawdę szybki przepis. 

MAKARON Z BRUKSELKĄ (porcja dla jednej osoby)

  • makaron spaghetti
  • łyżka masła, łyżka oleju
  • jedna średnia cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • około dziesięciu brukselek (można więcej)
  • sol, pieprz 
  • twardy ser (ilość dowolna)

_DSC1086

Makaron spaghetti gotuję w osolonej wodzie 

Na patelni rozpuszczam masło i oliwę. Dodaję cebulę pokrojoną w piórka i ząbek czosnku pokrojony w półplasterki. Chwilę podsmażam. 

Obrane brukselki kroję w plasterki i dorzucam na patelnię. Dodaję sól i pieprz do smaku i czekam aż wszystko lekko zmięknie. 

Ugotowany makaron mieszam na patelni z  warzywami, przekładam na talerz. Posypuję twardym serem i dekoruję ziołami (bazylią lub zieloną pietruszką). 

Smacznego.